Brexit en de rijbewijzen

De Brexit blijft de gemoederen verhitten. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uiteen gaan, heeft dat tal van onbedoelde gevolgen die het leven van burgers wel rechtstreeks aanbelangen zo-ook in verband met de Britse rijbewijzen.

Indien het overgangsakkoord niet goedgekeurd wordt en er geen uitstel komt voor de Brexit (dit is dus het scenario van een harde Brexit), dan zullen de houders van een Brits rijbewijs geen eenvoudige omwisselingsprocedure meer kunnen opstarten vanaf 12 april 2019.

Het is dus aan te raden dat Britten nu langskomen om hun Brits of Noord-Iers rijbewijs te registreren en om te wisselen (zie Omzendbrief, Hoofdstuk 27, IV., 2.2.4, p. 12). Dit kan voorlopig tot 11 april 2019.

Bij een harde Brexit kan het Britse rijbewijs nog altijd omgewisseld worden, maar de omwisseling van een niet-Europees rijbewijs neemt meer tijd. Burgers die hun rijbewijs van het VK willen behouden, zullen een Belgisch rijbewijs alleen dan kunnen verkrijgen nadat ze het theorie- en praktijkexamen hebben afgelegd.