Opleidingen op maat van en voor onze leden

Opleidingsaanbod 2022-2023

Uitgebreide basisopleidingen:
• Basisopleiding burgerlijke stand (11/2022)
• Basisopleiding bevolking (11/2022)
• Basisopleiding IPR - internationaal privaatrecht voor gemeenteambtenaren: theorie en praktijk (10/2022)
• Basis Rijksregister
• Basisopleiding Belgische nationaliteit

Kortere opleidingen op introductie- of verdiepingsniveau: • Basis DABS (9/2022)
• DABS problemen met persoonsgegevens oplossen (9/2022)
• Identiteitsfraude (10/2022)
• Domiciliefraude (10/2022)
• Schijnrelaties/Schijnerkenningen (9/2022)
• Introductie in Burgerzaken (9/2022)
• Begraafplaatsen Wetgeving
• Begraafplaatsen Praktijk
• Huwelijk en Wettelijke Samenwoning
• Focus op overlijdens
• Belgisch naamrecht

Inschrijvingen

Inschrijven voor de digitale opleidingen kan via deze link.

Tot 14 dagen voor de opleiding kan je gratis annuleren.
Van 13 tot 7 dagen voor de opleiding bedraagt de annulatiekost 50%.
Bij annulering binnen de 7 dagen voor de opleiding of na ontvangst van het opleidingsmateriaal ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd.

Opgelet: inschrijvingen gebeuren op persoonlijke naam. De ledenkorting wordt enkel toegekend aan effectieve leden, werkzaam in steden en gemeenten. Documentatie en linken voor deelname kunnen niet gedeeld worden of doorgegeven aan derden.
Gratis annuleren na ontvangst van het opleidingsmateriaal is niet mogelijk.
Alle correspondentie over inschrijvingen en administratieve afhandeling verzenden naar annemie @ burgerzaken . vlaanderen

Basisopleiding Burgerlijke Stand

We bieden de deelnemers een volledige basisopleiding Burgerlijke Stand. Daarin krijgen ze een overzicht van de verschillende aspecten en deelgebieden die een medewerker Burgerlijke Stand moet beheersen.
De opleiding omvat een zelfstudiepakket dat je op eigen ritme kan raadplegen en drie interactieve (online) modules van een halve dag. Lesgevers: Heidi De Laat burgerlijke stand stad Dendermonde, Ingrid De Belser, diensthoofd burgerzaken/juridische ondersteuning Wielsbeke, lid van het bestuur van Burgerzaken Vlaanderen vzw en Christoph Cuypers, burgerlijke stand stad Leuven, actief binnen Burgerzaken Vlaanderen vzw en EVS, .
Wanneer: 22/11 (9:00-16:00) en 24/11 (9:00-12:30)
Kostprijs leden: €359 incl. BTW.
Kostprijs niet-leden werkzaam in gemeenten: €435 incl. BTW.
Zakelijke partnerorganisaties: €600 incl. BTW.

Basisopleiding Bevolking

Als beginnend medewerker van de dienst bevolking sta je aan het begin van een hoop stof die je (nog) niet beheerst. Tijdens deze basisopleiding leer je in een notendop alles wat er komt kijken bij jouw toekomstige taken. Kortom, in een sneltreinvaart krijg je alle basiskennis en word je klaargestoomd om met vertrouwen je job uit te oefenen. Je krijgt de basistheorie uitgelegd van de verschillende facetten, zoals de bronnen die je kan raadplegen, basisbegrippen, rijksregister, identiteitskaart, paspoort,…
Er worden vier interactieve sessies voorzien waarin zowel theorie aan bod komt als het inoefenen van de praktijk. Deze opleiding wordt gedeeltelijk online georganiseerd in combinatie met een dag live op 10/11 (Hotel Serwir, Sint-Niklaas).
Lesgever: Frie Aerts, expert burgerzaken stad Leuven.
Wanneer: 8/11 (VM), 10/11 (VM+NM) en 17/11 (VM) november 2022
Waar: 8/11 + 17/11 online. 10/11 in Hotel Serwir Sint-Niklaas
Kostprijs leden: €359 incl. BTW.
Kostprijs niet-leden werkzaam in gemeenten: €435 incl. BTW.
Zakelijke partnerorganisaties: €600 incl. BTW.

Basisopleiding internationaal privaatrecht voor gemeenteambtenaren: theorie en praktijk -VOLZET-

Met deze basisopleiding Internationaal privaatrecht krijg je een volledig overzicht van de basisbeginselen IPR gekoppeld aan de praktijk van de gemeenteambtenaren. De opleiding werd ontwikkeld in een samenwerking tussen Federale Centrale Autoriteit, AgII en Burgerzaken Vlaanderen vzw.

Kunnen we buitenlandse geboorteaktes opnemen in de DABS? Wat als een inwoner van je gemeente gehuwd is in Las Vegas maar ondertussen ook uit de echt gescheiden is in New York: hoe wordt haar burgerlijke staat geregistreerd als ze na een jarenlange reis zich terug in België vestigt? En stel dat er ook een kindje is geboren met de naam van de papa…
Om het antwoord op deze vragen te weten te komen, moeten we kijken naar het Wetboek Internationaal Privaatrecht. Daarin vinden we aanwijzingen om te weten onder welke voorwaarden we buitenlandse documenten kunnen erkennen in België en hoe, en wanneer, familierelaties die zijn aangegaan in het buitenland ook hier gevolgen kunnen hebben.
In deze opleiding worden de basisbeginselen van het internationaal privaatrecht uitgelegd, waarmee je vervolgens zelf aan de slag kan. We vertrekken van de theorie maar koppelen die steeds aan de praktijk van de gemeenteambtenaren. Na een inleidende module worden de basisregels voor verschillende thema’s uitgewerkt aan de hand van concrete casussen uit de praktijk. De thema’s die aan bod komen zijn huwelijk, echtscheiding, afstamming en naam.
De opleiding bestaat uit 4 modules van een halve dag. De 4 modules zijn als één reeks te volgen.
Lesgevers: Maurice Goffart & Christoph Cuypers (Burgerzaken Vlaanderen), Laura Hanson & Lauri Lamberechts (Federale Centrale Autoriteit), Sanne Konings & Joke Kusters (AgII)
Wanneer: donderdag 6 oktober (basisbegrippen IPR & afstamming) en donderdag 20 oktober (huwelijk en echtscheiding & naam)
Waar: Brussel
Kostprijs: €320 incl. BTW.

Basis DABS - Databank aken burgerlijke stand

Introductie in de DABS. Praktische toepassingen van de nieuwe regelgeving en modernisering van de burgerlijke stand. Deze cursus legt op een heldere wijze de basisprincipes van de DABS en de processen burgerlijke stand uit en leert je hoe akten in de DABS op te maken, te gebruiken en te wijzigen.
De opleiding overloopt alle begrippen en kennis die je nodig hebt om akten op te maken, te migreren en afschriften uittreksels af te leveren van akten van de burgerlijke stand.
Opleiding omvat een documentatiepakket en één interactieve online module van een halve dag. 
Lesgever: Maurice Goffart, stad Antwerpen, bestuurslid Burgerzaken Vlaanderen vzw.
Wanneer: maandag 5 september 2022 - 9:00 tot 12:30 uur
Kostprijs leden: €110 incl. BTW.
Kostprijs niet-leden werkzaam in gemeenten: €133 incl. BTW.
Zakelijke partnerorganisaties: €220 incl. BTW.

DABS - Problemen oplossen met persoonsgegevens in de DABS

Voor deze opleiding moet je al een degelijke basiskennis DABS hebben verworven! We gaan aan de slag met de wettelijke en technische tools waarover we beschikken om problemen met persoonsgegevens in de DABS op te lossen. De opleiding overloopt aan de hand van de wetgeving (burgerlijke wetboek en herstelwet van 1/9/2020) en de ervaring uit de praktijk alle begrippen en kennis die je nodig hebt om deze complexere problemen aan te pakken: • Migratie van akten • Materïele vergissing • Buitenlandse akten opmaken • Gewijzigde akte • Verbetering door familierechter • Wat doet de helpdesk? • Praktische tips en best-practices We bekijken alle mogelijkheden, en oefenen aan de hand van cases.
Lesgever: Maurice Goffart, stad Antwerpen, bestuurslid Burgerzaken Vlaanderen vzw.
Wanneer: Online modules op donderdag 8 september 2022 (9:00 tot 12:30) en op maandag 7 november 2022 (9:00 tot 12:30)

Kostprijs leden: €159 incl. BTW.
Kostprijs niet-leden werkzaam in gemeenten: €195 incl. BTW.
Zakelijke partnerorganisaties: €318 incl. BTW.

Schijnrelaties en frauduleuze erkenningen

Hoewel de verschillende wetgevingen gekenmerkt worden door heel wat knip- en plakwerk, is er één constante, namelijk de actieve rol die is weggelegd voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Maar hoe dient de ambtenaar van de burgerlijke stand invulling te geven aan deze rol? In deze cursus gaan we op een heel praktijkgerichte wijze kijken naar de verschillende wetgevingen. Aan de hand van voorbeelden en modellen gaan we de wetgeving toelichten en verduidelijken, zodat u perfect weet welke stappen u kunt ondernemen. Op het einde van de cursus is het de bedoeling dat u voor uzelf een stappenplan kunt uitwerken en gemotiveerde beslissingen kunt nemen, om de strijd tegen schijnhuwelijken, schijnwettelijke samenwoningen en schijnerkenningen optimaal te kunnen voeren.
De opleiding omvat twee interactieve online modules van een halve dag.
Lesgever: Ingrid De Belser, diensthoofd burgerzaken/juridische ondersteuning Wielsbeke, lid van het bestuur van Burgerzaken Vlaanderen vzw
Wanneer: maandag 12 en donderdag 15 september 2022, telkens van 9:00 tot 12:00 uur
Kostprijs leden: €145 incl. BTW.
Kostprijs niet-leden werkzaam in gemeenten: €175 incl. BTW.
Zakelijke partnerorganisaties: €290 incl. BTW.

Introductie burgerzaken

Met deze opleiding krijg je een helder overzicht van de diensten en taken binnen het domein Burgerzaken. Ideaal voor nieuwe medewerkers burgerzaken of voor medewerkers binnen andere diensten die regelmatig in contact komen met de dienst Burgerzaken, zoals de medewerkers Onthaal. De opleiding bestaat uit een documentatiepakket/werkmap en één interactieve (online) module.
Lesgever: Nike Wellens, Afdelingshoofd burgerzaken Gemeente Ham.
Wanneer: 27 september 2022 van 9:00 tot 12:00 uur
Kostprijs leden: €159 incl. BTW. Kostprijs niet-leden werkzaam in gemeenten: €195 incl. BTW.
Zakelijke partnerorganisaties: €318 incl. BTW.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude: Controle van de identiteit van een burger is bij alle procedures binnen burgerzaken zeer belangrijk. Tijdens deze opleiding bespreken we de te volgen procedures en geven we een aantal tips en tricks voor een efficiënte aanpak van identiteitsfraude.
De opleiding omvat een interactieve online module van een halve dag.
Lesgevers: Frie Aerts, expert burgerzaken stad Leuven.
Wanneer: dinsdag 18 oktober 2022 van 9:00 tot 12:00 uur
Kostprijs leden: €110 incl. BTW. Kostprijs niet-leden werkzaam in gemeenten: €133 incl. BTW.
Zakelijke partnerorganisaties: €220 incl. BTW.

Domiciliefraude

Domiciliefraude: In deze opleiding gaan we dieper in op het fenomeen domiciliefraude. Daarnaast worden een aantal tips en tricks gegeven over hoe je de strijd tegen domiciliefraude kan inbedden in je werking en met welke organisaties je best rond de tafel gaat zitten om op een efficiënte manier domiciliefraude te kunnen aanpakken.
De opleiding omvat een interactieve online module van een halve dag.
Lesgevers: Frie Aerts, expert burgerzaken stad Leuven.
Wanneer: dinsdag 25 oktober 2022 van 9:00 tot 12:00 uur
Kostprijs leden: €110 incl. BTW. Kostprijs niet-leden werkzaam in gemeenten: €133 incl. BTW.
Zakelijke partnerorganisaties: €220 incl. BTW.

Basisopleiding Belgische Nationaliteit

Alles wat je moet weten over Belgische Nationaliteit: Verkrijging - Toekenning - Praktijk inclusief de laatste updates!
Deze basisopleiding omvat drie interactieve (online) modules van een halve dag.
Lesgevers: Christoph Cuypers, burgerlijke stand stad Leuven, actief binnen Burgerzaken Vlaanderen vzw en EVS en Martine Verbeek, medewerker gemeente Zwijndrecht, bestuurslid Burgerzaken Vlaanderen vzw.
Wanneer: voorjaar 2023. Info volgt.

Focus op overlijdens

Verdiepingscursus aangifte overlijdens. Zelfstandig beslissingen leren nemen in complexere dossiers.
Herhaling basisregels aangifte overlijden. Wat indien familie een repatriëring wenst naar het buitenland? Wat als er sprake is van een verdacht overlijden? Wat in het geval van een thuisbewaring? Asverstrooiing, begraving op privé domein? Wat bij een overlijden in het buitenland? Wanneer maak je wel/niet van de buitenlandse overlijdensakte een akte op in DABS?
Cursisten krijgen de mogelijkheid om probleemdossiers in groep te bespreken.
Doelgroep en vereiste voorkennis: Medewerkers dienst burgerlijke stand met een basiskennis DABS.
Opleiding: online module van een halve dag.
Lesgever: Heidi De Laat, burgerlijke stand stad Dendermonde.
Wanneer: seizoen 2022-2023 - Info volgt

Begraafplaatsen - Wetgeving (Reglementering)

In deze opleiding krijg je een overzicht van de bepalingen van het decreet en de wetgeving.
Om de begraafplaats goed te kunnen organiseren en beheren, moet je steunen op een degelijke reglementering.
Opleiding: interactieve online module van een halve dag.
Lesgever: Martine Verbeek, medewerker gemeente Zwijndrecht, bestuurslid Burgerzaken Vlaanderen vzw.
Wanneer: seizoen 2022-2023 - Info volgt

Begraafplaatsen - Praktijk (Procedures)

In deze opleiding zetten we de wetgeving en reglementering om in de praktijk en bestuderen we de procedures.
Opleiding: interactieve online module van een halve dag.
Lesgever: Martine Verbeek, medewerker gemeente Zwijndrecht, bestuurslid Burgerzaken Vlaanderen vzw.
Wanneer: seizoen 2022-2023 - Info volgt

Basis Rijksregister

Een introductie in de materie van het Rijksregister voor de diensten burgerzaken.
Het rijksregister is de basis voor de hele werking binnen burgerzaken. Een correcte registratie van de verschillende informatietypes is dan ook essentieel om op verder te kunnen bouwen.
Tijdens deze opleiding wordt er uitgelegd hoe je het rijksregister als informatiebron kan lezen en gebruiken. Daarnaast leer je hoe je zelf op een correcte manier een persoonsdossier aanmaakt in het rijksregister en hoe je de meest voorkomende informatietypes invoert en aanpast.
Aan de hand van casussen uit de praktijk, wordt de leerstof dan verder in de praktijk omgezet.
De opleiding omvat twee interactieve online modules van een halve dag.
Lesgever: Rowena Staelens, expert burgerzaken stad Aalst en bestuurslid Burgerzaken Vlaanderen vzw en Frie Aerts, expert burgerzaken stad Leuven
Wanneer: voorjaar 2023 - Info volgt

Belgisch naamrecht - Vaststelling van naam

Deze cursus gaat dieper in op het huidige Belgische naamrecht. We leggen de focus op de vaststelling van de familienaam bij de aangifte van geboorte. Ook de verandering van de familienaam bij de opmaak van een postnatale erkenning leggen we onder de loep. We beginnen bij het Belgische naamrecht en eindigen bij de gevolgen van de recente wijziging inzake de rechtskeuze bij het vaststellen van de naam van een pasgeborene.
Opleiding: interactieve online module van een halve dag.
Lesgever: Christoph Cuypers, burgerlijke stand stad Leuven, actief binnen Burgerzaken Vlaanderen vzw en EVS.
Wanneer: seizoen 2022-2023 - Info volgt

Huwelijk en wettelijke samenwoning

Deze opleiding geeft je alle informatie over huwelijken en wettelijke samenwoning van A tot Z met inbegrip van schijnhuwelijken, schijn-wettelijke samenwoning, buitenlandse huwelijken, ontbinding,...
Opleiding: twee interactieve online modules van een halve dag.
Lesgever: Ingrid De Belser, diensthoofd burgerzaken Wielsbeke, lid van het bestuur van Burgerzaken Vlaanderen vzw
Wanneer: seizoen 2022-2023 - Info volgt

On-demand/in-house

Wanneer je een van deze cursussen specifiek wil toespitsen op je eigen bestuur, met je eigen vragen en voorbeelden voor de eigen medewerkers, bieden we ze ook 'in-house/on-demand' aan (online/corona-proof).
Als je vanuit je bestuur andere specifieke opleidingsnoden hebt, vernemen we dat graag zodat we ons aanbod ook in de toekomst zo goed mogelijk kunnen afstemmen op de noden van onze leden.

Lesgevers Burgerzaken Vlaanderen vzw

Voor onze opleidingen werken we met een team van ervaren lesgevers. Heb je zelf altijd al willen lesgeven of heb je pedagogische ervaring? Ben je een specialist in het domein van burgerzaken? Heb je zin om je kennis te delen met collega's? Wil je binnen je vakgebied iets bijverdienen?
We bieden je de gelegenheid om als lesgever aan te sluiten bij een ervaren team. Samen met collega's kan je opleidingen ontwikkelen, cursussen geven, je collega's uit andere besturen ondersteunen en daarvoor een mooie vergoeding ontvangen.
Als je interesse hebt, neem contact met ons.